Sklep
Sezon wakacyjny to czas wzmożonego zatrudniania osób poniżej 18 r.ż. przy pracach lekkich. Prace tego rodzaju mimo, iż nie są bezpośrednio zdefiniowane w przepisach bhp, nie mogą powodować zagrożenia dla życia i zdrowia oraz rozwoju psychofizycznego młodocianego. W ramach wakacyjnych obowiązków młodociany nie sprzeda alkoholu, jak i nie poda go w restauracji. Co jednak z bezalkoholowymi napojami? Jeżeli ich sprzedaż zostanie powierzona młodocianemu to podmiot zatrudniający naruszy przepisy z zakresu bhp i narazi się na sankcje ze strony inspektora PIP?
Sebastian Kryczka
Prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy. Natomiast pracownikom pracującym w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC, trzeba dodatkowo zapewnić napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy. A może by tak zimne piwo bezalkoholowe?
Dość częstą wątpliwością pracodawców, jak również i pracowników w porze wiosenno-letniej jest możliwość, lub brak możliwości, spożywania na terenie zakładu pracy lub w innym miejscu wykonywania pracy ulubionego piwa Polaków, czyli bezalkoholowego. Czy spożywanie bezprocentowej wersji złotego trunku jest do pogodzenia z nowymi przepisami dotyczącymi zakładowej kontroli trzeźwości? Czy pracodawca ma prawo wprowadzić zarówno zasadę zero alkoholu, jak również zero napojów w wersji zero?
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone