Sklep
Od 1 listopada rozpoczął się okres jesienno-zimowy, w związku z tym wielu pracodawców musi zapewnić swoim pracownikom posiłki profilaktyczne. Od lipca 2019 r. pracodawcy mogą realizować ten obowiązek także (w określonym przypadku) poprzez przekazanie pracownikom bonów, kuponów, talonów i innych kart żywieniowych. Jednak w takiej sytuacji powstaje pytanie, jak prawidłowo rozliczać taką formę zapewnienia posiłków profilaktycznych. Oto wskazówki w tym zakresie.
Mariusz Olech
Prawnik z doświadczeniem w administracji skarbowej, dziennikarz.
Dzięki informacjom zawartym w tym tekście:
prawidłowo naliczysz podatek PIT i VAT za posiłki profilaktyczne.
unikniesz opodatkowania po stronie pracowników świadczeń (zapewnienia posiłków profilaktycznych);
unikniesz nieprawidłowości w zakresie rozliczania wydatków na zakup bonów i talonów w księgach.
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone