Sklep
Czy należy rozszerzyć ocenę ryzyka zawodowego na stanowiskach, gdzie pracownik jest "skazany" na bezpośredni kontakt z klientem, o zarażenie koronawirusem?
Lesław Zieliński
były główny inżynier zarządzania
bezpieczeństwem pracy, rejestrowany
audytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Pracownik wykonujący prace w kontakcie z glebą, zwierzętami hodowlanymi, bądź przy uprawie roślin narażony jest na podobne zagrożenia biologiczne jak pracownicy gospodarstw rolnych. Przy takich pracach zagrożeniami szczególnymi są zagrożenia wynikające z narażenia na działanie czynników biologicznych, których źródła mogą być spotykane z różnym nasileniem niemal na każdym kroku. Poznaj zatem źródła czynników biologicznych, na które narażeni mogą być pracownicy gospodarstw rolnych lub hodowli zwierzęcych czy uprawiający rośliny.
Sebastian Kryczka
Prawnik, ekspert prawa pracy oraz technicznego bezpieczeństwa pracy
Informacje zawarte w tym artykule:
Przeprowadzając ocenę ryzyka zawodowego na stanowisku pracy sprzątaczki należy zwrócić uwagę również na zagrożenia biologiczne. Oczywiście ich wystąpienie uzależnione jest m.in. od warunków otoczenia, organizacji i sposobu wykonywania pracy. Oto przykładowe źródła zagrożeń biologicznych, możliwe skutki zdrowotne oraz możliwe do zastosowania środki ochrony przed tymi zagrożeniami.
Czy obora, w której przebywa bydło (wszystkie sztuki zdrowe, regularnie badane przez służby weterynaryjne) powinna być oznakowana znakiem zagrożeń biologicznych stale, czy tylko po pojawieniu się jakichś chorób?
Jan M. Pióro specjalista w zakresie prawa pracy, biegły sądowy w dziedzinie bhp przy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone