Organizacja pracy wagowego
Jak prawidłowo zorganizować pracę wagowego w kopalni węgla kamiennego?
Pod pojęciem organizacja pracy rozumie się sposób powiązania pracowników i ich funkcji w procesie pracy w celu wykonania postawionych przed nim zadań. Ze względu na formę wyróżnia się indywidualną lub zespołową organizację pracy.
Elementami charakteryzującymi stanowisko pracy są w szczególności:
- zadania jakie ma do wykonania pracownik,
- urządzenia służące do wykonywania pracy,
- narzędzia ułatwiające wykonywanie pracy,
- przestrzeń, w której odbywa się praca.
- praca wykonywana w pomieszczeniu pracy jest wykonywana w warunkach spełniania w szczególności: co najmniej minimalnych wymagań powierzchniowo przestrzennych, oświetlenia, wentylacji, ochrony przed hałasem;
- pracownicy mają świadomość zagrożeń występujących w środowisku pracy na ich stanowiskach pracy;
- pracownicy zostaną wyposażeni w odpowiednią do zmiennych warunków atmosferycznych odzież i obuwie robocze w tym kamizelki ostrzegawcze, a w miarę potrzeby stosowne środki ochrony indywidualnej;
- pracownicy zatrudnieni na wolnym powietrzu oraz w pomieszczeniach nie ogrzewanych przerwy w wykonywaniu pracy będą spędzać w pomieszczeniach ogrzewanych;
- zostanie przeanalizowana zasadność wprowadzenia w okresie zimowym dodatkowych przerw w pracy oraz po zasięgnięciu opinii lekarza sprawującego profilaktyczną opiekę lekarską nad pracownikami
- zostaną zastosowane sprawne urządzenia;
- czynności pracy będą podzielone z uwzględnieniem ich złożoności;
- czynności pracy poszczególnych pracowników będą należycie skoordynowane;
- tempo pracy będzie równomierne;
- kwalifikacje pracownika będą adekwatne do złożoności pracy;
- efekt pracy będzie odpowiedni do nakładu sił i środków;
- pracownicy będą otrzymywali posiłki profilaktyczne ciepłe napoje
Różnorodność rozwiązań urządzeń załadowczych i wagowych przekłada się na konieczność zidywidualizowanego podejścia do problemu organizacji pracy.
art. 145 § 1, art. 23711a ,art. 23713a ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94)
rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r. nr 60, poz. 279).
Jan Pióro
specjalista z zakresu prawa pracy
biegły sądowy w dziedzinie bhp
przy Sądzie Okręgowym w Warszawie

Mgr prawa, absolwent Uniwersytetu Łódzkiego, autor wielu publikacji o charakterze poradnikowym wieloletni pracownik Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej, ostatnio główny specjalista w Departamencie Prawnym Głównego Inspektoratu Pracy państwowej Inspekcji Pracy, biegły sądowy przy sądach okręgowych w Warszawie, z zakresu bezpieczeństwo i higiena pracy.
Inne artykuły w kategorii Warunki pracy
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.