Kontrola ergonomicznych warunków pracy na stanowisku kucharza
Pytanie:
Co obejmuję kontrola ergonomicznych warunków pracy na stanowisku kucharza?
Odpowiedź:
Podczas kontroli i oceny stanowiska pracy konieczne jest systemowe ujęcie wielu elementów procesu pracy, takich jak:
- przestrzeń stanowiska prac i ciągów komunikacyjnych,
- stan posadzki, ścian, sufitów,
- sprawność odpływów ze zlewów i posadzki,
- dostosowanie parametrów środowiska pracy do zadań (oświetlenie, hałas, mikroklimat – sprawność wentylacji),
- dostosowanie urządzeń, narzędzi i wyposażenia do wykonywanych zadań i możliwości pracowników,
- analiza wysiłku i pozycji przy pracy,
- ocena organizacji, podziału zadań i odpowiedzialności według kompetencji pracowników, np.: prace w dwie osoby, przerwy i przemienność prac, ład i porządek w miejscu pracy, podejmowanie decyzji,
- sposób i efektywność systemu komunikacji między pracownikami: kucharz – pomocnik, kelner – kucharz, wydawca potraw – kucharz, szef kuchni – kucharz,
- dostosowanie warunków pracy do wymagań przepisów,
- znajomość przez pracowników zasad ergonomii, np.: pozycja przy pracy stojącej, sposób dźwigania i przenoszenia materiałów, rola oświetlenia i wentylacji,
- stan techniczny urządzeń i narzędzi, a także wyposażenia kuchni – ergonomiczne maszyny, urządzenia, narzędzia stają się nieergonomiczne (a co oczywiste
i niebezpieczne) jeżeli ich stan techniczny będzie się pogarszał.
Szczegółowe zadania kontrolne
Podczas kontroli stanowiska pracy kucharza zadania kontrolne będą obejmowały w szczególności:
- Badanie wydatku energetycznego – im większy wydatek energetyczny niezbędny dla wykonania zadania tym praca mniej ergonomiczna.
- Wnioski z przyczyn wypadków przy pracy, zdarzeń potencjalnie wypadkowych i chorób zawodowych. Wiele wypadków bierze swój początek z powodu nieprzestrzegania zasad ergonomii przy wykonywaniu zadania, na przykład ograniczona przestrzeń uniemożliwiająca przyjęcie bezpiecznej postawy przy dźwiganiu ciężarów, niezrozumienie sygnałów
z powodu braku ich jednoznaczności (kolor, dźwięk) lub niemożliwości wyłonienia ich z ogólnego nadmiaru informacji, nieprawidłowe oświetlenie powodujące olśnienia lub migotania światła, zbyt ciężkie narzędzie do wykonania czynności
w ograniczonej przestrzeni, ochrony indywidualne ograniczające swobodę ruchów lub widzenia itp.
Uwaga!
- wychyla się poza strefę bezpieczną,
- pracuje przy zdjętej osłonie części wirujących,
- nie włącza wentylacji odciągowej,
- niechętnie używa ochron indywidualnych.
- powoduje największe zmęczenie czy znużenie pracą,
- wprowadzić nowego bądź zmienić, aby poprawić warunki pracy.
Bez rozmowy bezpośrednio na stanowisku pracy lub prowadząc ją przy innej okazji można nie zaobserwować wielu niedogodności czy wręcz zagrożeń.
- Należy przyjrzeć się procesowi pracy i zwrócić uwagę na to, dlaczego pracownik:
- wychyla się poza strefę bezpieczną,
- pracuje przy zdjętej osłonie części wirujących,
- nie włącza wentylacji odciągowej,
- niechętnie używa ochron indywidualnych.
- Opinie pracowników. Pracownicy najlepiej wiedzą, co:
- powoduje największe zmęczenie czy znużenie pracą,
- wprowadzić nowego bądź zmienić, aby poprawić warunki pracy.
Bez rozmowy bezpośrednio na stanowisku pracy lub prowadząc ją przy innej okazji można nie zaobserwować wielu niedogodności czy wręcz zagrożeń.
-
Wyniki wydajności pracy. Jeżeli w innych zakładach, na podobnych stanowiskach pracy, z podobnym wyposażeniem, pracownicy o podobnych kwalifikacjach wykonują podobne produkty, a wydajność pracy znacznie się różni, to może mieć na to wpływ właśnie ergonomia pracy w swoich szczegółach, np.: hałas, oświetlenie, temperatura powietrza, przestrzeń pracy, dostęp do miejsc składowania, itp.
Może to być spowodowane również nierytmicznością dostaw materiałów lub awaryjnością urządzeń i zbyt długim czasem ich naprawy. Powoduje to z jednej strony przerwy w pracy (odpoczynek) ale z drugiej strony wymaga znacznego wysiłku fizycznego i psychicznego dla terminowego wykonania zadania.
Sytuacja taka jest powodem stresów, poprzez wprowadzanie nerwowości w pracy. - Zachorowania pracowników na choroby, nie tylko zawodowe, mające związek z warunkami pracy.
Chodzi tu o sprawdzenie przy wykonywaniu jakich prac pracownicy najczęściej chorują, na przykład na choroby kręgosłupa, zapalenie stawów, zapalenie pochewek ścięgnistych, zapalenia ścięgien, zwyrodnienie stawów kręgosłupa, nieżyty górnych dróg oddechowych, reumatyzm, zapadają na choroby oczu (zapalenie spojówek). Rozmowy, z często chorującymi pracownikami, również będą źródłem informacji o warunkach pracy .
Czynniki ograniczające wygodę pracy
Podczas kontroli stanowisk pracy trzeba zwrócić uwagę na czynniki powodujące uczucie niewygody, czyli:
- konieczność pochylania się,
- konieczność kucania,
- konieczność sięgania za wysoko,
- konieczność sięgania za daleko,
- długotrwałe stanie,
- częste chodzenie,
- zbyt małą przestrzeń,
- zbyt wysoką powierzchnię roboczą,
- zbyt niską powierzchnię roboczą.
Autor:
Lesław Zieliński
były główny inżynier zarządzania
bezpieczeństwem pracy, rejestrowany
audytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Autor

Od 1997 roku zajmuje się tematyką oceny ryzyka zawodowego, zarządzania bhp, pracy służby bhp. Były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy w KGHM Polska Miedź SA - O/ZG ”Lubin” . Rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS. Autor wielu opracowań kart oceny ryzyka zawodowego, instrukcji i programów szkoleń bhp dla różnych stanowisk pracy w przemyśle i usługach. Prowadzi szkolenia otwarte oraz dedykowane z zagadnień bhp.
Udostępnij
Inne artykuły w kategorii Warunki pracy
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.