Sklep
Nadszedł okres zimowy i zapewne w wielu firmach ruszyło wydawanie posiłków profilaktycznych. Oczywiście są zakłady pracy, w których posiłki takie wydawane są pracownikom całorocznie. Zastanówmy się jednak nad kwestią wydawania dodatkowych posiłków profilaktycznych w przypadku nadgodzin. Poznaj opinię Ministerstwa Pracy w tej sprawie. Dowiedz się, kto i na jakiej podstawie może o tym zadecydować?
Sebastian Kryczka
Prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Informacje zawarte w tym artykule pozwolą Ci w prawidłowy sposób:
Od 1 listopada rozpoczął się okres jesienno-zimowy, w związku z tym wielu pracodawców musi zapewnić swoim pracownikom posiłki profilaktyczne. Od lipca 2019 r. pracodawcy mogą realizować ten obowiązek także (w określonym przypadku) poprzez przekazanie pracownikom bonów, kuponów, talonów i innych kart żywieniowych. Jednak w takiej sytuacji powstaje pytanie, jak prawidłowo rozliczać taką formę zapewnienia posiłków profilaktycznych. Oto wskazówki w tym zakresie.
Mariusz Olech
Prawnik z doświadczeniem w administracji skarbowej, dziennikarz.
Dzięki informacjom zawartym w tym tekście:
prawidłowo naliczysz podatek PIT i VAT za posiłki profilaktyczne.
unikniesz opodatkowania po stronie pracowników świadczeń (zapewnienia posiłków profilaktycznych);
unikniesz nieprawidłowości w zakresie rozliczania wydatków na zakup bonów i talonów w księgach.
W związku ze zmianą przepisów o posiłkach profilaktycznych, dopuszczającą zapewnienie pracownikowi posiłku w formie bonu, powstało pytanie, czy wartość otrzymanego posiłku profilaktycznego w formie np. karty przedpłaconej, zwolniona jest z podatku dochodowego od osób fizycznych oraz składek na ubezpieczenie społeczne? Sprawdź, jak do tej kwestii podchodzą organy podatkowe. Informacja ta pozwoli Ci zorganizować korzystanie z kart, bonów żywnościowych w sposób uprawniający do zwolnienia z podatku PIT.
Izabela Nowacka ekonomista, specjalizuje się w prawie pracy, ubezpieczeniach społecznych i prawie podatkowym.
Z początkiem lipca 2019 r. pojawiły się zmiany w rozporządzeniu w sprawie posiłków i napojów profilaktycznych. Mimo, iż nie są one rewolucyjne, to dostosowują przepisy do obecnych realiów. Warto zatem, przy tej okazji, odświeżyć sobie zasady przydziału posiłków i napojów profilaktycznych. Tym bardziej, że za naruszanie przepisów o profilaktycznych posiłkach i napojach grożą pracodawcy wysokie kary. Temat ten jest również na czasie z uwagi na panujące warunki atmosferyczne.
Lesław Zieliński były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy, rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Informacje zawarte w tym tekście pozwolą Wam:
w sposób właściwy zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne;
uniknąć kary grożącej za niewywiązanie się z obowiązku zapewnienia posiłków profilaktycznych;
uzasadnić przydział posiłków profilaktycznych pracownikom.
Ministerstwo pracy przygotowuje projekt rozporządzenia zmieniającego przepisy w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zmiany mają na celu ułatwienie pracodawcom wywiązywanie się z obowiązku zapewniania pracownikom posiłków profilaktycznych. Będą to zmiany szczególnie korzystne dla pracodawców, których pracownicy wykonują zadania w terenie. Poznaj plany resortu pracy w zakresie uaktualnienia przepisów dotyczących posiłków i napojów do obecnych realiów.
Kinga Grodzicka-Lisek
Mimo uregulowania zagadnień związanych z zapewnieniem posiłków profilaktycznych w przepisach wykonawczych do Kodeksu pracy, tradycyjnie pojawiają się wątpliwości które wynikają z chęci i potrzeby „ułatwienia życia” zarówno pracodawcom, jak i pracownikom. Warto spróbować rozstrzygnąć niektóre problemy ponieważ przepisy regulujące obowiązki związane z zapewnianiem posiłków profilaktycznych znajdują się wśród zainteresowań kontrolno-nadzorczych inspektorów pracy.
prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Proszę o pomoc w interpretacji przepisów dotyczących pracy w okresie zimowym. Ze względu na rodzaj produktu na magazynie temperatura w okresie zimowym spada do niskich wartości zależnie od temperatury na zewnątrz. Magazynierzy pracują całą dniówkę na magazynie (czyli w pomieszczeniu) w systemie 3-zmianowym. Jakie warunki muszą być spełnione aby należały się posiłki profilaktyczne, regeneracyjne?
Halina Góralska Gł. Specjalista ds. bhp wykładowca przedmiotów zawodowych z zakresu bhp
Jak powinno się postąpić w sytuacji gdy pracownicy są oddelegowani do pracy na dworze w miejscu gdzie nie ma możliwości zrobienia posiłku regeneracyjnego ani nie możne w to miejsce dojechać firma z cateringiem np. praca w lesie? Czy można np. zapłacić takiemu pracownikowi w zamian za samodzielne przygotowanie sobie posiłku regeneracyjnego w domu przed pracą (forma ekwiwalentu)?
Jan M. Pióro,specjalista w zakresie prawa pracy,biegły sądowy w dziedzinie bhpprzy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone