Posiłki profilaktyczne to nie tylko obowiązek pracodawcy wynikający z przepisów prawa, ale także duża korzyść dla ciężko pracujących. Mogą być też doskonałym źródłem motywacji dla pracowników świadczących pracę w uciążliwych warunkach.
Jak rozumieć pracę wykonywaną na otwartej przestrzeni w okresie zimowym uzasadniającą wydawanie pracownikom posiłków profilaktycznych? Czy są jakieś orzeczenia sądowe odnoszące się do przedstawionego zagadnienia?
Kamil Szyszkiewicz
Pracownicy powinni otrzymywać posiłki regeneracyjne w miesiącach od 01 listopada do 31 marca. Ustalenie czy pracownikom przysługuje posiłek regeneracyjny chwile potrwało i posiłek ten zaczęli otrzymywać dopiero od 01 stycznia 2020 r. Czy pracodawca może wydłużyć czas przekazywania posiłków o kolejne dwa miesiące, czyli na kwiecień i maj, lub w jakiś sposób zrekompensować pracownikom czas kiedy nie otrzymywali posiłków? Czy miesiące te zwyczajnie przepadają?
Sebastian Kryczka
Prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego. Od 2 lipca 2019 r. obowiązuje zmiana w przepisach rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, która ułatwia życie pracodawcom, którzy zatrudniają pracowników pracujących w terenie, gdzie zapewnianie posiłków jest bardziej problematyczne niż ma to miejsce w stosunku do pracowników wykonujących pracę w stacjonarnym miejscu pracy.
Sebastian Kryczka, prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Ministerstwo pracy przygotowuje projekt rozporządzenia zmieniającego przepisy w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zmiany mają na celu ułatwienie pracodawcom wywiązywanie się z obowiązku zapewniania pracownikom posiłków profilaktycznych. Będą to zmiany szczególnie korzystne dla pracodawców, których pracownicy wykonują zadania w terenie. Poznaj plany resortu pracy w zakresie uaktualnienia przepisów dotyczących posiłków i napojów do obecnych realiów.
Kinga Grodzicka-Lisek
Pracownicy zatrudnieni na stanowisku robotnik budowlany otrzymują posiłki profilaktyczne na podstawie rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Ze względu na specyfikę prac posiłki są zamawiane w firmach gastronomicznych zapewniających takie usługi. Pracodawca rozpoczyna realizację robót budowlanych na terenie Niemiec i Austrii, zakres prac jest taki sam jak w kraju. Pracownicy będą tam wykonywali pracę w oddelegowaniu. Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom wykonującym pracę za granicą posiłki profilaktyczne, na podstawie w/w rozporządzenia?
Zgodnie z przepisami pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej (8 godzin) efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej: 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn, 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. W wyniku przeprowadzonych badań wydatku energetycznego. Mam pytanie jak postąpić, zgodnie z prawem, w przypadku gdy pracownik pracował w danym dniu na takim stanowisku 4 godziny, 3 godziny 2 lub inną cząstkę dnia. Musi, czy nie musi dostać posiłek, lub jego część?
Prawnik, ekspert prawa pracy
Czy pracownikom, którzy wykonują swoje obowiązki pracownicze w magazynach, gdzie temperatura wynosi 2-3oC, należą się posiłki profilaktyczne?
Lesław Zieliński były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy, rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Pracodawca zapewnia posiłki profilaktyczne dla pracowników firmy w okresie zimowym. Po wykonaniu oceny wydatku energetycznego okazało się, ze wynosi on ponad 2000 kcal/8h. Czy w zaistniałej sytuacji obowiązkiem pracodawcy będzie zapewnienie posiłków przez cały rok?
Lesław Zielińskibyły główny inżynier zarządzaniabezpieczeństwem pracy, rejestrowanyaudytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone