Sklep
Czy pracownik może, a jeżeli tak to, na jakiej podstawie i w jaki sposób odmówić przyjęcia posiłku profilaktycznego? Pracownik pracuje w chłodni i zgodnie z prawem pracodawca ma obowiązek mu je zapewnić, co oczywiście robi. Pracownik bez podania powodu odmawia ich przyjęcia. Co w związku z tym powinien zrobić pracodawca?
Sebastian KryczkaPrawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Jak rozumieć pracę wykonywaną na otwartej przestrzeni w okresie zimowym uzasadniającą wydawanie pracownikom posiłków profilaktycznych? Czy są jakieś orzeczenia sądowe odnoszące się do przedstawionego zagadnienia?
Kamil Szyszkiewicz
Jednym z obowiązków pracodawcy jest zapewnienie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednich posiłków i napoi, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Jedną z form realizacji tego obowiązku, jest wydawanie uprawnionym pracownikom bonów, talonów, kuponów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku. Jednak kiedy wydawać takie bony, tzn. na koniec, czy na początku okresu rozliczeniowego? Czy świadczenie powinno być przekazane pracownikowi z góry, czy z dołu za dany miesiąc?
Sebastian Kryczkaprawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Posiłki profilaktyczne to nie tylko obowiązek pracodawcy wynikający z przepisów prawa, ale także duża korzyść dla ciężko pracujących. Mogą być też doskonałym źródłem motywacji dla pracowników świadczących pracę w uciążliwych warunkach.
Pracownicy powinni otrzymywać posiłki regeneracyjne w miesiącach od 01 listopada do 31 marca. Ustalenie czy pracownikom przysługuje posiłek regeneracyjny chwile potrwało i posiłek ten zaczęli otrzymywać dopiero od 01 stycznia 2020 r. Czy pracodawca może wydłużyć czas przekazywania posiłków o kolejne dwa miesiące, czyli na kwiecień i maj, lub w jakiś sposób zrekompensować pracownikom czas kiedy nie otrzymywali posiłków? Czy miesiące te zwyczajnie przepadają?
Sebastian Kryczka
Prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego. Od 2 lipca 2019 r. obowiązuje zmiana w przepisach rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, która ułatwia życie pracodawcom, którzy zatrudniają pracowników pracujących w terenie, gdzie zapewnianie posiłków jest bardziej problematyczne niż ma to miejsce w stosunku do pracowników wykonujących pracę w stacjonarnym miejscu pracy.
Sebastian Kryczka, prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Ministerstwo pracy przygotowuje projekt rozporządzenia zmieniającego przepisy w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zmiany mają na celu ułatwienie pracodawcom wywiązywanie się z obowiązku zapewniania pracownikom posiłków profilaktycznych. Będą to zmiany szczególnie korzystne dla pracodawców, których pracownicy wykonują zadania w terenie. Poznaj plany resortu pracy w zakresie uaktualnienia przepisów dotyczących posiłków i napojów do obecnych realiów.
Kinga Grodzicka-Lisek
Pracownicy zatrudnieni na stanowisku robotnik budowlany otrzymują posiłki profilaktyczne na podstawie rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Ze względu na specyfikę prac posiłki są zamawiane w firmach gastronomicznych zapewniających takie usługi. Pracodawca rozpoczyna realizację robót budowlanych na terenie Niemiec i Austrii, zakres prac jest taki sam jak w kraju. Pracownicy będą tam wykonywali pracę w oddelegowaniu. Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom wykonującym pracę za granicą posiłki profilaktyczne, na podstawie w/w rozporządzenia?
Zgodnie z przepisami pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej (8 godzin) efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej: 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn, 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. W wyniku przeprowadzonych badań wydatku energetycznego. Mam pytanie jak postąpić, zgodnie z prawem, w przypadku gdy pracownik pracował w danym dniu na takim stanowisku 4 godziny, 3 godziny 2 lub inną cząstkę dnia. Musi, czy nie musi dostać posiłek, lub jego część?
Prawnik, ekspert prawa pracy
Czy pracownikom, którzy wykonują swoje obowiązki pracownicze w magazynach, gdzie temperatura wynosi 2-3oC, należą się posiłki profilaktyczne?
Lesław Zieliński były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy, rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Pracodawca zapewnia posiłki profilaktyczne dla pracowników firmy w okresie zimowym. Po wykonaniu oceny wydatku energetycznego okazało się, ze wynosi on ponad 2000 kcal/8h. Czy w zaistniałej sytuacji obowiązkiem pracodawcy będzie zapewnienie posiłków przez cały rok?
Lesław Zielińskibyły główny inżynier zarządzaniabezpieczeństwem pracy, rejestrowanyaudytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone