Rękawice ochronne w zakładzie mięsnym
Pytanie: Czy na dziale produkcji w zakładzie mięsnym kobiety, które okręcają kiełbasę lub owijają szynkę sznurkiem, a jednocześnie trzymają nóż w ręce muszą mieć rękawice metalowe? Jakie rękawice powinni używać pracownicy w zakładzie mięsnym? Do tej pory w zakładzie stosowano rękawice gumowe.
Stosowany sposób wykonywania pracy jest niebezpieczny, gdyż rękawice gumowe nie chronią przed przecięciem palców. Obecnie na rynku środków ochrony indywidualnej jest bardzo duży wybór rękawic ochronnych. Mogą być zastosowane np. rękawice:
- z dzianin poliestrowych, stylonowych, poliamidowych, aramidowych (np. Kevlar), rdzeniowych (włókna metalowe w oplocie z włókien syntetycznych),
- rękawice z kółek metalowych wykonanych ze stali nierdzewnej.
Pamiętać należy, że środki ochrony indywidualnej muszą spełniać wymagania rozporządzenia w sprawie zasadniczych wymagań dla środków ochrony indywidualnej (oraz być oznakowane znakiem CE.
Przed wprowadzeniem do stosowania, rękawice (także inne środki ochrony indywidualnej) powinny uzyskać pozytywną opinię załogi (SIP, przedstawiciel pracowników).
W przypadku zakładów mięsnych, dobierając rodzaj rękawic ochronnych (również innych środków ochrony) nie można zapominać o wymaganiach HACCP.
Rodzaje prac, przy których wymagane jest stosowanie środków ochrony indywidualnej
Prace stwarzające ryzyko urazów rąk, a tym samym wymagające stosowania środków ochrony kończyn górnych, to m.in.:
- prace z użyciem przedmiotów lub materiałów ostrych, tnących, kłujących, parzących lub szczególnie chropowatych albo inne narażające na uszkodzenia rąk, z wyłączeniem prac przy obsłudze maszyn, przy których istnieje niebezpieczeństwo wciągnięcia rękawicy,
- cięcie mięsa i usuwanie kości za pomocą noży.
Należy zwrócić uwagę, że przy ręcznym posługiwaniu się ostrymi narzędziami powinny być stosowane środki ochrony indywidualnej dłoni, przedramienia, tułowia i części udowej kończyn dolnych
Obowiązki pracodawcy
Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom bezpieczeństwo i higienę pracy, w szczególności przez zapobieganie zagrożeniom związanym z wykonywaną pracą, właściwą organizację pracy, stosowanie koniecznych środków profilaktycznych oraz informowanie i szkolenie pracowników.
Należy pamiętać, że środki ochrony indywidualnej powinny być stosowane w sytuacjach, kiedy nie można uniknąć zagrożeń lub nie można ich wystarczająco ograniczyć za pomocą środków ochrony zbiorowej lub odpowiedniej organizacji pracy.
Pracodawca powinien także opracować wykaz prac szczególnie niebezpiecznych wynikających z obowiązujących przepisów, instrukcji (eksploatacji urządzeń i instalacji, technologicznych), a także swojego uznania w odniesieniu do prac o zwiększonym zagrożeniu lub wykonywanych w utrudnionych warunkach - np. prace wykonywane w ograniczonej przestrzeni, wymagające konieczności stosowania narzędzi mogących stwarzać zagrożenia, prace przy których brak jest możliwości zapewnienia warunków ergonomicznych, itp.
Jak uniknąć wypadków w przyszłości?
W calu wyeliminowania lub ograniczenia wypadków przy pracy należy m.in.:
- Dokonać przeglądu stanowisk pracy tych, na których używane są ostre narzędzia ręczne lub z napędem mechanicznym, sprawdzając rodzaj i źródła zagrożeń mogących być przyczyną urazów rąk (a także innych części ciała).
- Przeanalizować stosowaną technologię prac.
- Zaproponować rozwiązania eliminujące, ograniczające zagrożenia.
- Wszędzie tam, gdzie nie można wyeliminować zagrożenia - zaproponować zastosowanie środków ochrony indywidualnej - (w przypadku zakładu mięsnego będą to rękawice chroniące przed przecięciem, urazem).
rozporządzenie Ministra Gospodarki z 21 grudnia 2005 r. w sprawie zasadnicznych wymagań dla środków ochrony indywidualnej (Dz.U. z 2005 r. nr 259, poz. 2173)
§ 16 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z 10 marca 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa (Dz.U. z 1999 r. nr 25, poz. 226)
§ 39 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650)
Lesław Zieliński
rejestrowany audytor pomocniczy
SZBP według ISRS,
były główny inżynier zarządzania
bezpieczeństwem

Od 1997 roku zajmuje się tematyką oceny ryzyka zawodowego, zarządzania bhp, pracy służby bhp. Były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy w KGHM Polska Miedź SA - O/ZG ”Lubin” . Rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS. Autor wielu opracowań kart oceny ryzyka zawodowego, instrukcji i programów szkoleń bhp dla różnych stanowisk pracy w przemyśle i usługach. Prowadzi szkolenia otwarte oraz dedykowane z zagadnień bhp.
Inne artykuły w kategorii Warunki pracy
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.