Pamiętaj o wodzie i napojach chłodzących dla pracowników

Zbliża się do nas fala upałów i pracodawcy powinni pamiętać o jednym z najważniejszych obowiązków ciążącym na nich w sezonie letnim, czyli obowiązku zapewnienia pracownikom wody zdatnej do picia lub zimnych napojów. Realizacja tego zadania rodzi zwykle wiele pytań wśród zarówno pracodawców jak i pracowników. Oto zatem kilka wskazówek i wyjaśnień dotyczących tej powinności pracodawcy.
Zgodnie z przepisami, jednym z obowiązków pracodawcy jest zapewnienie wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów. Natomiast pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca musi zapewnić, oprócz wody, jeszcze inne napoje.
Ilość, rodzaj i temperatura napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Należy pamiętać, że miejsca czerpania wody nienadającej się do picia muszą być oznakowane zgodnie z odpowiednią Polską Normą – patrz rys. poniżej.
Trzeba zauważyć, że miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy. Natomiast zbiorniki, przewody i miejsca czerpania wody mają być zabezpieczone przed zanieczyszczeniem lub zakażeniem. Zbiorniki wodne należy wyposażyć w zawory do czerpania z nich wody.
Napoje dla pracowników
Szczegółowe zasady zaopatrzenia w napoje pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych określa rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Stanowiska pracy, na których pracownikom należą się napoje, powinny być określone w regulaminie pracy tak samo jak zasady ich wydawania.
O tym, którym pracownikom, zatrudnionym na jakich stanowiskach pracy, należą się napoje, decyduje pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. W ten sam sposób pracodawca ustala szczegółowe zasady ich wydawania. Jeżeli natomiast u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa – pracodawca ustala to sam, po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Jednak pracodawca musi zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym na wszystkich stanowiskach pracy, na których:
- praca wykonywana jest na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C,
- temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C,
- praca związana jest z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
Proszę pamiętać, że pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za napoje.
Natomiast w przypadku wykonywania przez pracowników pracy w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C, napoje muszą być wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
Jak zapewnić zimną wodę pracownikom w terenie
W praktyce dostarczenie pracownikom napojów i zapewnienie, aby były one zimne, nie zawsze jest łatwe. Dotyczy to stanowisk pracy poza stałymi pomieszczeniami lub terenem siedziby zakładu pracy. W przypadku wykonywania przez pracowników prac poza zakładem pracy wskazane jest wyposażenie ich w pojemniki lub przenośne lodówki do przechowywania schłodzonych napojów. Możliwe jest również wyposażenie pojazdu, którym przewożeni są pracownicy do miejsca wykonywania pracy, w lodówkę przenośną, zasilaną z akumulatora samochodu. Niestety w większości przypadków taki sposób jest sporadycznie stosowany przez pracodawców, choć zasady dobrej praktyki wskazują na takie postępowanie.
- § 112, § 113 ust. 1-3 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy; (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.),
- § 4, § 8 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279).
Waldemar Krupa
główny specjalista ds. bhp
i specjalista ochrony przeciwpożarowej
Absolwent Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Rakietowych i Artylerii w Toruniu – oficer WP. Przedstawicielem firmy SEKA S.A. Absolwent studiów podyplomowych w zakresie „Organizacji i Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną pracy” w Warszawskiej Wyższej Szkole Ekonomicznej. Kwalifikowany Audytor systemów zarządzania bhp. Specjalisty ochrony przeciwpożarowej
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.