Szkolenia pracownika sezonowego zatrudnionego w małej gastronomii
Mamy sezon urlopowy i oczywiście oznacza to wzmożone zapotrzebowania na pracowników sezonowych. Szczególnie w miejscach atrakcyjnych turystycznie potrzebni będą pracownicy sezonowi do małych punktów gastronomicznych typu lodziarnie, smażalnie ryb czy punktów z goframi bądź hot-dogami. Należy przy tym pamiętać, że pracownika sezonowego w małej gastronomii też trzeba przeszkolić w zakresie bhp.
Do zakresu obowiązków osób pracujących w małych punktach gastronomicznych mogą należeć, np.:
- prace transportowe,
- przygotowanie produktów i wytwarzanie gotowych potraw,
- utrzymanie porządku i czystości na stanowisku pracy i w miejscu konsumpcji,
- segregacja naczyń czystych i brudnych,
- mycie brudnych naczyń.
Podczas przeprowadzania instruktażu stanowiskowego należy poinformować pracownika o wymogach bezpieczeństwa.
Na początek instruktaż stanowiskowy
Przed dopuszczeniem pracownika do wykonywania pracy należy przeprowadzić mu instruktaż stanowiskowy bhp. Po takim instruktażu pracownik powinien nabyć wiedzę i umiejętności z zakresu:
- czynników środowiska pracy oraz ryzyka zawodowego,
- sposobów ochrony przed zagrożeniami,
- metod bezpiecznego wykonywania pracy,
- bezpiecznej obsługi maszyn, urządzeń i narzędzi używanych w jego pracy.
Jeżeli na stanowisku zmienią się warunki techniczno-organizacyjne wykonywania tej pracy, np. zainstalowanie nowych narzędzi czy urządzeń to pracownik sezonowy powinien odbyć dodatkowy instruktaż stanowiskowy przygotowujący go do bezpiecznego wykonywania pracy w zmienionych warunkach.
Ważne Instruktaż stanowiskowy powinien trwać minimum 8 godzin lekcyjnych.
5 etapów instruktażu stanowiskowego
Szkolenie prowadzone w formie instruktażu na stanowisku pracy powinno obejmować następujące etapy:
- Rozmowa wstępna instruktora ze szkolonym pracownikiem.
- Pokaz i objaśnienie przez szkolącego całego procesu pracy, który ma być realizowany przez pracownika.
- Próbne wykonanie przez pracownika procesu pracy przy korygowaniu czynności przez instruktora.
- Samodzielna praca pracownika pod nadzorem instruktora.
- Sprawdzenie i ocena przez instruktora umiejętności oraz wiedzy pracownika dotyczącej bezpiecznego sposobu wykonywania pracy przez pracownika na stanowisku pracownika sezonowego małej gastronomii.
Ważne Nie można zapomnieć o zapoznaniu szkolonego pracownika z:
- instrukcjami bhp,
- instrukcjami bhp dotyczącymi bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń,
- dokumentacją techniczną maszyn i urządzeń,
- instrukcją ppoż. itp.
Autor: Waldemar Klucha
specjalista ds. bezpieczeństwa pracy
Mgr inż. budownictwa lądowego, absolwent Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Łódzkiej. Główny specjalista ds. bhp, specjalista ds. ochrony ppoż. w firmie doradztwa z zakresu prawa i ochrony pracy SEKA SA