Sklep
Okres wakacyjny sprzyja zatrudnianiu pracowników sezonowych w miejscowościach turystycznych, aby zaspokoić potrzeby wynikającego z rekordowego w tym okresie obłożenia. Tego rodzaju praca może obejmować obsługę gastronomiczną, hotelową, sprzedaż, obsługę plażową i wiele innych. Aby jednak praca w okresie wakacyjnym przyniosła oczekiwane benefity dla pracowników, ale również ich pracodawców – konieczne jest zapewnienie bezpieczeństwa i higieny pracy na odpowiednim poziomie.
Okres wakacyjny już wystartował. W tym czasie następuje również wzrost zatrudnienia pracowników sezonowych do wykonywania przeróżnych prac w okresie wakacji. Rodzi się pytanie, czy takich pracowników sezonowych, zatrudnianych tylko na kilka tygodni, również należy każdorazowo poddać szkoleniu bhp?Co z pracownikami zatrudnianymi na umowy cywilnoprawne?
Miej na uwadze, że pracownicy, którzy byli zatrudnieni w poprzednich latach do wykonywania prac sezonowych mogą nie pamiętać przepisów i zasad bhp obowiązujących na danym stanowisku. Poza tym na stanowiskach pracy mogły zajść jakieś zmiany. Mógł być wprowadzony nowy sposób wykonywania pracy, nowy sprzęt lub nowa technologia, których mogą nie znać pracownicy sezonowi z ubiegłych lat. Dlatego należy poddać ich ponownie szkoleniom wstępnym.
Kinga Grodzicka-Lisek prawnik, specjalista z zakresu prawa pracy i bhp
Z tego tekstu dowiesz się:
Mamy sezon urlopowy i oczywiście oznacza to wzmożone zapotrzebowania na pracowników sezonowych. Szczególnie w miejscach atrakcyjnych turystycznie potrzebni będą pracownicy sezonowi do małych punktów gastronomicznych typu lodziarnie, smażalnie ryb czy punktów z goframi bądź hot-dogami. Należy przy tym pamiętać, że pracownika sezonowego w małej gastronomii też trzeba przeszkolić w zakresie bhp.
Waldemar Kluchaspecjalista ds. bezpieczeństwa pracy
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone