Woda zdatna do picia pod nadzorem inspektora PIP

Sebastian Kryczka
Sebastian Kryczka
11.06.2024AKTUALNE

Woda zdatna do picia pod nadzorem inspektora PIP

Obowiązkiem pracodawcy jest dostarczanie cały rok wody zdalnej do picia wszystkim pracobiorcom, niezależnie od podstawy prawnej zatrudnienia. Szczególnie w porze letniej należy spodziewać się kontroli PIP spełniania powyższego obowiązku. Jeżeli inspektor pracy będzie miał wątpliwość w zakresie zdatności wody do spożycia będzie miał możliwość pobrania próbek i skonsultowania swoich wątpliwości z laboratorium zewnętrznym.

Podstawa prawna świadczenia pracy nie ma szczególnego znaczenia w zakresie uprawnienia do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Oznacza to, że niezależnie od tego, czy pracodawca zatrudnia osoby na podstawie stosunku pracy, czy też na podstawie umów prawa cywilnego musi realizować przepisy z zakresu BHP. Oczywiście w sposób najbardziej kompleksowy bezpieczeństwo pracy musi być zapewnione względem osób zatrudnionych na podstawie stosunku pracy. Jednak w stosunku do osób zatrudnionych na podstawie elastycznych form bezpieczeństwo pracy również powinno być priorytetem.

Woda zdatna do picia dla pracowników obowiązkiem każdego pracodawcy

Obowiązkiem każdego pracodawcy niezależnie od wielkości zatrudnienia oraz formy organizacyjno-prawnej jest dostarczanie pracownikom wody zdalnej do picia. Ujęcia wody powinny znajdować się nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy. Pewnym problemem regulacji BHP, dotyczących zapewniania wody wszystkim pracownikom, jest brak definicji wody zdalnej do picia.

Aby ustalić czym taka woda jest należy się odwołać do przepisów Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Generalnie można przyjąć, że wodą zdatną do picia, do spożycia, jest woda dostarczana zarówno przez oficjalnych dystrybutorów czy producentów wody, w postaci zarówno wody wodociągowej, jak i w opakowaniach zamkniętych typu butelki, dystrybutory.

Obowiązek zapewnienia pracownikom wody zdatnej do picia jest niezależny od pory roku. Natomiast przede wszystkim w sezonie letnim może być weryfikowany przez inspektorów PIP, kiedy problem odwodnienia nabiera na znaczeniu – szczególnie w obliczu braku granic temperatur maksymalnych przy jakich praca może być wykonywana.

Na co zwróci uwagę inspektor PIP podczas kontroli w kwestii zapewnienia wody?

Inspektorzy PIP będą analizować kwestie formalne dotyczące zapewnienia wody, w tym tego czy pracodawca zapewnia jej nieograniczoną ilość, jak i w zakresie usytuowania miejsc do czerpania wody. Nie można oczywiście wykluczyć, że inspektor będzie miał wątpliwości dotyczący jakości wody. Nie każda bowiem woda oferowana przez pracodawcę może okazać się rzeczywiście wodą zdatną do picia.

Jak inspektor będzie badał jakość dostarczanej pracownikom wody?

W takiej sytuacji nie można oczywiście spodziewać się, że inspektor PIP będzie dokonywał samodzielnych analiz wody – pod względem jakościowym. Uprawnieniem inspektora, wynikającym z ustawy o PIP, jest jednak możliwość pobrania próbek w zakresie objętym kontrolą. W sytuacji gdyby inspektor zdecydował się na pobranie próbek wody zostaną one poddane ocenie w zewnętrznym laboratorium, z którym inspekcja pracy może współpracować. Nie można również wykluczyć sytuacji, w której zawiadomiony zostanie organ Inspekcji Sanitarnej. Należy bowiem pamiętać, że poszczególne inspekcje współpracują ze sobą na podstawie zawartych pisemnych porozumień.

Czytaj także: Jak sprawdzić, czy woda z kranu jest zdatna do picia?>>>

Co się stanie, jeżeli woda zapewniania pracownikom okaże się niezdatna do picia?

W sytuacji gdyby okazało się, że wyniki analizy wykażą, iż oferowana przez pracodawcę woda jest niezdatna do picia należy spodziewać się nakazu administracyjnego, na podstawie którego inspektor zobowiąże pracodawcę do zapewnienia wody o właściwych parametrach.

Ważne

Inspektor PIP w żadnym razie nie wskaże właściwych parametrów wody w nakazie. Nie odwoła się do przepisu w rozporządzenia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które co do zasady nie należy do źródeł prawa pracy. Inspektor jednak odwoła się do regulacji ogólnego rozporządzenia w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy, wskazując na obowiązek zapewnienia wody zdatnej do picia. Kwestią otwartą pozostanie ewentualne wstrzymanie prac w zakładzie dopóki pracodawca nie zapewni takiej wody.

Autor: 

Sebastian Kryczka

prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania

Autor
Sebastian Kryczka
Absolwent Wydziału Prawa Administracji i Ekonomii (Zakład Prawa Pracy) Uniwersytetu Wrocławskiego. Od 2002 r. zawodowo zajmuje się problematyką prawa pracy, jak również w zagadnieniami związanymi z działalnością kontrolno-nadzorczą sprawowaną przez Państwową Inspekcję Pracy. Były pracownik merytoryczny Państwowej Inspekcji Pracy, jak również współpracownik Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Ekspert współpracujący z największymi i najbardziej opiniotwórczymi podmiotami w kraju, zajmującymi się problematyką prawa pracy. Autor komentarza do kodeksu pracy, ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy, kilkunastu rozporządzeń wykonawczych do kodeksu pracy, jak również kilkuset publikacji poświęconych problematyce prawa pracy oraz bhp. Jako były pracownik PIP posiada bogate doświadczenie w zakresie między innymi poradnictwa, w ramach którego ocenia wątpliwości prawne przez pryzmat zarówno szeroko rozumianego prawa pracy ale i kompetencji kontrolno-nadzorczych inspektorów pracy.