Sklep
W jaki sposób ocenić ryzyko zawodowe występujące przy ręcznych pracach transportowych biorąc pod uwagę różne obciążenia wysiłkowe poszczególnych pracowników?
Zenon Galewski certyfikowany ekspert ds. oceny ryzyka procesowego i zawodowego, systemów zarządzania bezpieczeństwem, ochroną środowiska oraz HACCP
Rozpoczął się właśnie okres zimowy (1 listopada do 31 marca). W związku z tym pracodawcy muszą zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne, m.in. jeżeli pracownicy ci,w tym czasie,wykonują prace na otwartej przestrzeni, związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej określony wydatek energetyczny organizmu. Zobacz, jak możesz obliczyć wydatek energetyczny i sprawdzić, którym pracownikom musisz zapewnić posiłek profilaktyczny.
Norbert Szymkiewicz
Inspektor ds. BHP i ochrony środowiska
Ten tekst pozwoli Ci:
Określić stanowiska pracy, na których musisz zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne
Poznać metody obliczania wydatku energetycznego
Prawidłowo określić zawartość posiłku profilaktycznego
Jednym z elementów oceny środowiska pracy są czynniki psychofizyczne. Z tymi czynnikami związany jest bezpośrednio wydatek energetyczny, którego określenie pozwala ustalić np. stanowiska pracy, na których powinien być wydawany posiłek profilaktyczny. Zastanówmy się więc, co składa się na owe czynniki psychofizyczne i czym jest wydatek energetyczny. Poznajmy również procesy związane Z wytwarzaniem energii zachodzące w organizmie człowieka.
Zenon Galewski
certyfikowany ekspert ds. oceny ryzyka procesowego i zawodowego, systemów zarządzania bezpieczeństwem, ochroną środowiska oraz HACCP
Informacje zawarte w tym artykule ułatwią Ci:
Określenie wydatku energetycznego na danych stanowiskach pracy
Ustalenie faktycznego obciążenia fizycznego pracowników
Ocenę środowiska i warunków pracy
Znajomość podstawowego kryterium ogólnych zasad oceny uciążliwości pracy, jakim jest wydatek energetyczny, powinna być ważnym narzędziem dla każdego pracownika służby bezpieczeństwa i higieny pracy. Warto w takim razie poznać metody oceny wydatku energetycznego. Wówczas będziesz wiedzieć, co i w jaki sposób możesz ocenić samodzielnie, a kiedy lepiej przeprowadzenie oceny wydatku energetycznego zlecić specjalistom zewnętrznym.
Informacje zawarte w tym artykule pozwolą Ci:
Samodzielnie przeprowadzić ocenę wydatku energetycznego i oszczędzić pieniądze
Określić poprawność oceny wydatku energetycznego przeprowadzonej przez eksperta lub firmę zewnętrzną
Wybrać najlepszy sposób oceny wydatku energetycznego pracowników swojej firmy
Jak wyliczyć wydatek energetyczny dla pracownika: kierowcy samochodu ciężarowego oraz dla magazyniera?
Lesław Zielińskibyły główny inżynier zarządzaniabezpieczeństwem pracy, rejestrowanyaudytor pomocniczy SZBP wg ISRS
W firmie zatrudnieni są pracownicy na stanowisku kierowcy samochodów ciężarowych. Przemieszczają się na terenie kraju i poza granicami Polski. Czy taki pracownik jadący w trasę musi mieć zapewniony dostęp do wody pitnej? Czy musi mieć zapewniony posiłek?
Tomasz Zwolak
Specjalista ds. prawa pracy
W rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów napisane jest: "posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie." Jak to rozumieć? Na jakiej podstawie określić, czy w danym dniu wydawać posiłki, jeśli obliczyliśmy wydatek energetyczny, a wzmożone obciążenie jest sezonowe? Czy muszę powtórzyć badanie wydatku energetycznego poza sezonem wzmożonej pracy?
Halina Góralska
Jednym z etapów określania wydatku energetycznego na danym stanowisku pracy jest wykorzystanie wyników obserwacji dania roboczego w karcie obliczeń wydatku energetycznego. Tak więc, po dokonaniu obserwacji pracy na stanowisku i wypełnieniu karty obserwacyjnej fotografii dnia roboczego możemy przystąpić oceny wydatku energetycznego. Aby ułatwić to zadanie prezentujemy wzór karty oceny wydatku energetycznego oraz przykład jej wypełnienia.
Wydatek energetyczny jest podstawowym parametrem określającym ilość energii wydatkowanej przez człowieka podczas wykonywania pracy. Chociaż samodzielne wykonanie oceny wydatku nie jest obowiązkiem służby bhp, w praktyce często to zadanie spada na jej pracowników. Z tą myślą prezentujemy jedną z metod badania wydatku energetycznego, metodę Lehmanna, którą można wykorzystać w prawie każdych warunkach.
Zenon Galewskicertyfikowany ekspert ds. oceny ryzykaprocesowego i zawodowego, systemów zarządzaniabezpieczeństwem, ochroną środowiska oraz HACCP
Ten materiał podpowie Ci:
Jak w łatwy sposób obliczyć wydatek energetyczny?
Na czym polega metoda badania wydatku energetycznego wg. G. Lehmanna?
Jak ocenić wydatek energetyczny netto podczas wykonywania różnych czynności?
Ocenianie wydatku energetycznego nie jest tak ograniczone, jak dokonywanie pomiarów i badań czynników szkodliwych w środowisku pracy. Ocenę taką może praktycznie przeprowadzić każdy, kto posiada odpowiednią wiedzę i doświadczenie.
Zenon Galewskicertyfikowany ekspertds. oceny ryzyka procesowegoi zawodowego, systemówzarządzania bezpieczeństwem,ochroną środowiska oraz HACCP
Na stanowisku pracy magazyniera po przeprowadzeniu pomiarów wydatku energetycznego wyniki wykazały, że wynosi on powyżej 2 000 kcal, co oznacza, że posiłki profilaktyczne i napoje powinny być wydawane przez cały rok. Jak rozwiązać sprawę z napojami? Czy podzielić to na dwa sezony, czyli zimy i ciepły, i wydawać dwa rodzaje napoi, czy wprowadzić tylko jeden rodzaj napoi przez cały rok? Byłabym wdzięczna za podanie kilku przykładów napoi profilaktycznych.
Tomasz Zwolakprawnik, specjalista w zakresieprawa pracy
Czy pracownik zatrudniony na stanowisku kierowca-magazynier z uprawnieniami ADR, który jeździ do klientów i odbiera od nich towar (temperatura otoczenia latem gorąco, a zimą zimno) powinien dostawać posiłki profilaktyczne?
Tomasz Zwolak prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy
W jakich przypadkach pracodawca jest zwolniony z opodatkowania wydawanych pracownikom posiłków regeneracyjnych, a w jakich przypadkach wydawanie takich posiłków jest opodatkowane?
Tomasz Zwolakprawnik, specjalistaz zakresu prawa pracy
Co wziąć pod uwagę przeprowadzając ocenę ryzyka zawodowego zależną od wydatku energetycznego?
Czy pracownik zatrudniony w kotłowni, na stanowisku palacza powinien otrzymywać mleko?
Tomasz Zwolak prawnik, specjalista z zakresu prawa pracy
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone