Ocena ryzyka zawodowego i opis stanowiska pracy konserwatora urządzeń chłodniczych
Jak dokonać oceny ryzyka zawodowego i opisu stanowiska pracy konserwatora, pracującego w zakładzie przemysłu mięsnego, przetwórstwa rolno-spożywczego lub chłodni składowej i zajmującego się stacjonarnymi urządzeniami chłodniczymi, w których czynnikiem chłodniczym jest amoniak?
Ocena ryzyka zawodowego dotyczy zawsze konkretnego stanowiska pracy, które należy scharakteryzować takimi elementami, jak:
- miejsce(a) wykonywania czynności,
- stosowane w procesie pracy urządzenia, maszyny, narzędzia i materiały,
- czynniki charakteryzujące miejsce pracy: gabaryty pomieszczenia, posadowienie stanowiska nad poziomem otoczenia, temperatura, wilgotność powierza, oświetlenie, wentylacja, czynniki chemiczne i biologiczne, hałas, wibracje, itd. poparte wynikami pomiarów,
- czynności do wykonania wraz z charakteryzującymi je zagrożeniami wynikającymi z poszczególnych czynników
i sposobu wykonywania pracy, - uciążliwości w pracy,
- organizacja pracy - ile osób, sposób nadzoru, wymagane procedury, kwalifikacje zawodowe i zdrowotne,
- stosowane środki ochrony zbiorowej i indywidualnej: techniczne, organizacyjne, proceduralne (instrukcje, szkolenia)
Jeżeli ocena ryzyka ma dotyczyć konserwatora sprzętu chłodniczego, to osoba dokonująca oceny musi wiedzieć:
- jakie urządzenia chłodnicze wchodzą w zakres czynności konserwacyjnych (lodówki, zamrażarki domowe, sklepowe, gastronomiczne czy instalacje chłodni magazynowych lub chłodni technologicznych, np. w zakładach mięsnych czy przetwórstwa rolno- spożywczego, w tym tunele zamrażalnicze),
- czy praca wykonywana jest w zakładzie przemysłowym, w punkcie napraw, remontów urządzeń czy u klienta,
- jaki jest zakres prac – podzespoły mechaniczne, elektryczne, ciśnieniowe,
- czy konserwator wykonuje prace lutowania, spawania,
- z jakim czynnikiem chłodniczym konserwator będzie miał do czynienia: gazy obojętne dla człowieka czy np. amoniak.
Podstawowymi miejscami wykonywania pracy przez konserwatora urządzeń chłodniczych to pomieszczenia komór chłodniczych oraz maszynowni i aparatowni, a także pomieszczenia warsztatu. Zakres czynności konserwatora dotyczy zespołów mechanicznych i elektrycznych, bez lutowania i spawania. Prace konserwacyjne mogą dotyczyć: lokalizacji
i likwidowania przecieków czynnika chłodniczego, naprawę elementów instalacji chłodniczej (zbiornik ciśnieniowy rurociąg), naprawy sprężarki z jej osprzętem, prób, sprawdzania i regulacji układów sterowania i zespołów poddanych naprawie.
Opis stanowiska jest ustosunkowaniem się do każdego z wcześniej wymienionych parametrów charakteryzujących stanowisko pracy.
Natomiast typowe zagrożenia na takim stanowisku pracy, to:
- takie same lub podobne jak dla:
- ślusarza używającego narządzi ręcznych z napędem i bez napędu wykonującego prace bezpośrednio przy urządzeniach jak również prace warsztatowe,
- elektromontera wykonującego prace konserwacyjne układów elektrycznych maszyn i urządzeń produkcyjnych,
- pożar i wybuch (amoniak),
- kontakt z czynnikami chemicznymi: amoniak w stanie ciekłym i gazowym oraz oleje, smary,
- transport ręczny materiałów, przedmiotów,
- posadowienie stanowiska na poziomie różnym od poziomu otoczenia (prace na wysokości – konstrukcje, instalacje, itp.),
- poruszanie się po mokrych, śliskich powierzchniach,
- kontakt z będącymi w ruchu środkami transportu,
- kontakt z ruchomymi częściami urządzeń,
- kontakt z nieruchomymi elementami wyposażenia chłodni,
- kontakt z elementami o bardzo niskiej temperaturze i temperaturze wysokiej,
- przebywanie w pomieszczeniu o bardzo niskiej temperaturze,
- kontakt z czynnikiem pod ciśnieniem różnym od ciśnienia atmosferycznego,
- hałas,
- drgania mechaniczne.
Stosowane (przykładowe) środki ochrony indywidualnej - używane w zależności od wykonywanych prac:
- ochrony oczu,
- odzież (w tym rękawice i obuwie z podeszwą antypoślizgową) chroniąca przed poparzeniem chemicznym (amoniak),
- rękawice chroniące przed niską i wysoka temperaturą,
- ochrony dróg oddechowych: maska (pełna) z filtrem zabezpieczającym przed oddziaływaniem amoniaku
(aparat oddechowy), - odzież ocieplana: kamizelka, bluza i kalesony, kurtka, itp.
Inne środki profilaktyczne to:
- okresowe szkolenia i badania lekarskie,
- stosowanie narzędzi nieiskrzących,
- zakaz palenia tytoniu i używania otartego ognia,
- instalacje sygnalizacyjne, stałe i przenośne urządzenia ppoż.,
- apteczka pierwszej pomocy,
- instrukcje: obsługi technicznej i konserwacji instalacji chłodniczej, obsługi i konserwacji sprężarek oraz wentylatorów, udzielania pierwszej pomocy, bezpieczeństwa pożarowego,
- zakładowy regulamin pracy.
Dalsze postępowanie wynika z ogólnych zasad oceny ryzyka zawodowego i dotyczy określenia:
- jakie mogą być maksymalne niekorzystne skutki zdrowotne dla pracownika pochodzące od poszczególnych zagrożeń,
- jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych (na podstawie statystyk wypadków
i chorób, zdarzeń potencjalnie wypadkowych i awarii, czasu przebywaniu w zagrożeniu oraz stosowanych zabezpieczeń
- z uwzględnieniem ich skuteczności).
Następnie wg przyjętej metody oceny ryzyka zawodowego należy oszacować ryzyko zawodowe wynikające
z poszczególnych zagrożeń oraz określić czy i jakie należy podjąć działania w celu zmniejszenia poziomu tego ryzyka.
Dokonując oceny ryzyka zawodowego konserwatora urządzeń chłodniczych wskazane jest zapoznanie się z aktami prawnymi zawartymi w podstawie prawnej, a także z następującymi Polskimi Normami:
- PN-N-18002:2000. Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego. - PN-EN 1050:1996 „Maszyny. Bezpieczeństwo. Zasady oceniania ryzyka”.
- PN-M-04614:1994. Chłodnictwo. Czynniki ziębnicze. Wymagania.
- PN-EN 378–4:2002/A1:2004 Instalacje ziębnicze i pompy ciepła. Wymagania dotyczące bezpieczeństwa i ochrony środowiska. Część 4: Obsługa, konserwacja, naprawa i odzysk.
- PN-EN 378–3:2002/A1:2004 Instalacje ziębnicze i pompy ciepła. Wymagania dotyczące bezpieczeństwa i ochrony oerodowiska. Część: Usytuowanie instalacji i ochrona osobista.
- PN-EN 378–2:2002/Ap1:2005 Instalacje ziębnicze i pompy ciepła. Wymagania dotyczące bezpieczeństwa i ochrony środowiska. Część 2: Projektowanie, budowanie, sprawdzanie, znakowanie i dokumentowanie.
ustawa z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94)
rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650)
rozporządzenie Ministra Gospodarki z 20 grudnia 2005 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla maszyn i elementów bezpieczeństwa (Dz. U. Nr 259 poz. 2170, ze zm.)
rozporządzenie Ministra Gospodarki z 30 października 2002 r. w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania maszyn przez pracowników podczas pracy (Dz.U. z 2002 r. nr 191, poz. 1596)
rozporządzenie Ministra Gospodarki z 17 września 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych (Dz.U. z 1999 r. nr 80, poz. 912)
rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz.U. z 2003 r. nr 89, poz. 828)
rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 listopada 2002 r.w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (Dz.U. z 2002 r. nr 217, poz. 1833)
rozporządzenie Ministra Zdrowia z 30 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy związanej z występowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych (Dz.U. z 2005 r. nr 11, poz. 86)
rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z 5 sierpnia 2005 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy pracach związanych z narażeniem na hałas lub drgania mechaniczne (Dz.U. z 2005 r. nr 157, poz. 1318)
rozporządzenie Ministra Gospodarki z 22 grudnia 2005 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla urządzeń i systemów ochronnych przeznaczonych do użytku w przestrzeniach zagrożonych wybuchem (Dz.U. z 2005 r. nr 263, poz. 2203)
rozporządzenie Ministra Gospodarki z 21 grudnia 2005 r. w sprawie zasadnicznych wymagań dla środków ochrony indywidualnej (Dz.U. z 2005 r. nr 259, poz. 2173)
rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U. z 2006 r. nr 80, poz. 563)
rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 12 maja 2003 r. w sprawie bhp przy obsłudze amoniakalnych instalacji chłodniczych w zakładach przetwórstwa rolno- spożywczego (Dz.U. Nr 98, poz. 902)
Lesław Zieliński
były główny inżynier zarządzania
bezpieczeństwem pracy, rejestrowany
audytor pomocniczy SZBP wg ISRS

Od 1997 roku zajmuje się tematyką oceny ryzyka zawodowego, zarządzania bhp, pracy służby bhp. Były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy w KGHM Polska Miedź SA - O/ZG ”Lubin” . Rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS. Autor wielu opracowań kart oceny ryzyka zawodowego, instrukcji i programów szkoleń bhp dla różnych stanowisk pracy w przemyśle i usługach. Prowadzi szkolenia otwarte oraz dedykowane z zagadnień bhp.
Inne artykuły w kategorii Ocena ryzyka
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.