Przegląd miejsc pracy przed oceną ryzyka zawodowego w firmie gastronomicznej
Muszę przygotować ocenę ryzyka zawodowego w dużej restauracji. Na początku chcę przeprowadzić przegląd miejsc pracy. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas tego przeglądu?
Podczas przeprowadzania przeglądu miejsc należy przede wszystkim zwrócić uwagę na zagrożenia wypadkowe i chorobowe.
Pomieszczenia, które należy objąć przeglądem
Przeglądem należy objąć pomieszczenia:
- sali konsumpcyjnej,
- przygotowalni,
- kuchni,
- zaplecza do odbioru i przechowywania surowców oraz półproduktów,
- higienicznosanitarne,
- biurowe.
- wejścia,
- wyjścia,
- przejścia komunikacyjne (progi, schody).
- Trzeba również sprawdzić stan:
- oświetlenia,
- ogrzewania,
- wentylacji.
Dobrą praktyką jest obserwacja pracowników podczas pracy - co i jak wykonują, czy stosują przydzieloną odzież oraz obuwie robocze, a także środki ochrony indywidualnej. Dodatkowo warto rozmawiać z pracownikami - czy uważają, że wykonywana praca wpływa negatywnie na ich zdrowie. Nawet pozornie nieistotne utyskiwania mogą sygnalizować znaczące problemy wynikające ze stanu warunków pracy.
Zygmunt Wieczorek
specjalista ds. analiz i prewencji
zagrożeń zawodowych
Inne artykuły w kategorii Warunki pracy
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.