Instruktaż stanowiskowy kucharza
Jakie informacje należy przekazać pracownikowi i na co zwrócić szczególną uwagę podczas instruktażu stanowiskowego kucharza?
Szkolenie powinno być dostosowane do wiedzy i doświadczenia pracownika oraz czekających go zadań w nowym miejscu pracy z uwzględnieniem warunków środowiska pracy, a czas jego trwania powinien być na tyle długi, by obejmował również wpływ ergonomii na bezpieczeństwo i zmniejszenie uciążliwości pracy.
Jakie zagadnienia omówić podczas instruktażu kucharza?
Podczas instruktażu stanowiskowego omówić należy takie zagadnienia jak:
- czynniki ryzyka związane z ręcznymi pracami transportowymi i mechanizmy powstawania urazów,
- zasady bezpiecznego podnoszenia i przenoszenia ciężkich przedmiotów (pokaz przez instruktora),
- odpowiednie metody pracy w zależności od zadania i warunków środowiska pracy (jednoosobowo - w dwie osoby,
z wykorzystaniem podestu, na stojąco - na siedząco), - stosowanie mechanicznego sprzętu pomocniczego oraz narzędzi,
- dobór narzędzi do wykonywanych czynności,
- proste metody oszacowywania masy przedmiotu na podstawie objętości,
- wpływ bałaganu i nieporządku w miejscu pracy na możliwość doznania urazów,
- wpływ użytkowania niesprawnych urządzeń i narzędzi na występowanie uciążliwości i możliwość doznania urazów,
- wpływ nieuzasadnionego pośpiechu na możliwość doznania urazów,
- sposób porozumiewania się w trakcie wykonywania zadań,
- obowiązek i sposób zgłaszania nieprawidłowości dotyczących stanu technicznego urządzeń, narzędzi, wyposażenia,
- sposób używania środków ochrony indywidualnej (pokaz przez instruktora) - by chroniły i jednocześnie nie przeszkadzały w wykonywanych czynnościach,
- obowiązek zgłaszania wszelkich dolegliwości zdrowotnych, które wystąpiły podczas pracy.
Omówić należy zasady i pokazać prawidłową, ergonomiczną organizację pracy, zwracając uwagę na pozycję przy pracy:
- Pracownik powinien móc utrzymywać pozycję wyprostowaną, skierowaną ku przodowi.
- Podczas obserwacji czynności pracy punkty, które muszą być obserwowane powinny być widoczne przy wyprostowanym tułowiu z głową lekko pochyloną ku przodowi.
- Wszystkie wykonywane czynności powinny umożliwiać pracownikowi przyjmowanie różnych, jednakowo zdrowych
i bezpiecznych pozycji ciała, bez zmniejszania możliwości wykonywania pracy. - Praca powinna być tak zorganizowana, by pracownik mógł dowolnie siedzieć lub stać. Gdy pracownik siedzi - powinien móc korzystać z oparcia. Gdy praca wykonywana jest na stojąco - ciężar ciała powinien być równomiernie rozłożony na obie stopy.
- Czynności robocze powinny być wykonywane ruchami mieszczącymi się w środkowej części zakresu ruchów odpowiednich części ciała. Dotyczy to szczególnie głowy, tułowia i kończyn górnych.
- Gdy musi być używana siła mięśni, korzystne jest angażowanie możliwie dużych grup mięśni i rozwijanie sił wzdłuż osi zaangażowanych kończyn.
- Praca rękoma nie powinna być wykonywana stale na poziomie lub ponad poziomem serca. Nawet jeżeli w takich warunkach praca wykonywana jest okresowo nie należy używać siły (wykonywanie ruchów pchania lub ciągnięcia).
- Kiedy podczas pracy używana jest siła rąk lub nóg, należy ją wykonywać angażując naprzemiennie obie kończyny.
- Przerwy wypoczynkowe powinny rekompensować każde obciążenie: fizyczne, informacyjne i wynikające
z warunków otoczenia. Długość przerw powinna być dostosowana do rodzaju i czasu trwania pracy.
W czasie instruktażu pracownika należy zapoznać z:
- instrukcją stanowiskową bhp i z zasadami ergonomii,
- instrukcją obsługi urządzeń i sprzętu zmechanizowanego, obejmującą zasady ergonomii,
- procedurami postępowania w sytuacjach awaryjnych: pożar, wypadek, awaria zasilania czy awaria urządzeń,
- umiejscowieniem apteczki,
- numerami telefonów alarmowych,
- instrukcją udzielania pierwszej pomocy,
- kartą oceny ryzyka zawodowego uwzględniającą zagrożenia i uciążliwości mogące to ryzyko potęgować.
Lesław Zieliński
rejestrowany audytor pomocniczy
SZBP według ISRS
były główny inżynier zarządzania
bezpieczeństwem
Słowa kluczowe:
instruktaż stanowiskowy bhp
Od 1997 roku zajmuje się tematyką oceny ryzyka zawodowego, zarządzania bhp, pracy służby bhp. Były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy w KGHM Polska Miedź SA - O/ZG ”Lubin” . Rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS. Autor wielu opracowań kart oceny ryzyka zawodowego, instrukcji i programów szkoleń bhp dla różnych stanowisk pracy w przemyśle i usługach. Prowadzi szkolenia otwarte oraz dedykowane z zagadnień bhp.
Inne artykuły w kategorii Szkolenia bhp
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.