Sklep
Okres świąteczny, oraz przypadający w styczniu karnawał może sprzyjać rozluźnieniu dyscypliny w zakresie zakazu wnoszenia na teren zakładu pracy alkoholu, jak i jego spożywania. Nawet w sytuacji gdy odbywa się to za przyzwoleniem pracodawcy, a na jednego pracownika przypada lampka szampana, sytuacja może przybrać nieoczekiwany obrót. Może to powodować uzasadnione wątpliwości w zakresie możliwości weryfikacji trzeźwości pracowników.
Sebastian Kryczka
prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Dość częstą wątpliwością pracodawców, jak również i pracowników w porze wiosenno-letniej jest możliwość, lub brak możliwości, spożywania na terenie zakładu pracy lub w innym miejscu wykonywania pracy ulubionego piwa Polaków, czyli bezalkoholowego. Czy spożywanie bezprocentowej wersji złotego trunku jest do pogodzenia z nowymi przepisami dotyczącymi zakładowej kontroli trzeźwości? Czy pracodawca ma prawo wprowadzić zarówno zasadę zero alkoholu, jak również zero napojów w wersji zero?
Prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
W stosunku do osoby zatrudnionej, co do której zachodzi obawa, iż znajduje się pod wpływem alkoholu lub środków odurzających zawsze istnieje możliwość niedopuszczenia do pracy/odsunięcia od pracy. Jest to uprawnienie, a nawet obowiązek pracodawcy. Jednak dla celów dowodowych podjęcie takich działań dobrze udokumentować. Trzeba mieć bowiem na uwadze, że w przypadku odsunięcia pracownika od pracy należy pracownikowi powód odsunięcia. Niestety jeżeli jest nietrzeźwy lub pod wpływem innych substancji może nie pamiętać, że został poinformowany o przyczynie. Dlatego też wręczenie pracownikowi protokołu z niedopuszczenia pracownika do pracy/odsunięcia pracownika od pracy ma większy lub przekazanie takiego dokumentu do kadr jest najlepszym rozwiązaniem.
Okres pandemii wymusił na pracodawcach zmiany w organizacji pracy i wielu pracownikom polecona została praca zdalna, wykonywana najczęściej z domu. I pojawiły się pytania – jak to jest z nietrzeźwością pracownika zdalnego? W tym artykule odpowiadamy na najczęściej pojawiające się pytania w temacie alkoholu podczas pracy zdalnej.
Zgodnie z art. 17 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi kierownik zakładu pracy lub osoba przez niego upoważniona mają obowiązek niedopuszczenia do pracy pracownika, jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że stawił się on do pracy w stanie po użyciu alkoholu albo spożywał alkohol w czasie pracy. A co w takiej sytuacji z pracownikiem zdalnym? Jak rozwiązać problem nietrzeźwości pracownika zdalnego?
Rafał Krawczyk sędzia Sądu Okręgowego w Toruniu
Z tego tekstu dowiecie się:
Co może zrobić pracodawca gdy podejrzewa, że pracownik zdalny jest nietrzeźwy?
Jak powinien zabezpieczyć się pracodawca na wypadek wystąpienia problemu spożywania alkoholu podczas pracy zdalnej?
Jaka kara może zostać nałożona na pracownika za znajdowanie się w stanie nietrzeźwości podczas pracy zdalnej?
Czy kierownictwo zakładu może przeprowadzić badanie stanu trzeźwości pracownika, który wyrazi na to zgodę i podpisze oświadczenie o RODO? Jaka jest kolejność postępowania przy podejrzeniu pracownika o przebywanie na terenie zakładu pod wpływem alkoholu? Czy w przypadku badania i braku alkoholu u podejrzanego w wydychanym powietrzu wzywający policję może ponieść konsekwencje za niezasadne jej wezwanie?
5 stycznia 2016 r. wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 11 grudnia 2015 r. w sprawie badań na zawartość alkoholu w organizmie (Dz.U. z 2015 r., poz. 2153). Określa ono m.in. warunki i sposób dokonywania badań stanu trzeźwości pracownika niedopuszczonego do pracy z powodu uzasadnionego podejrzenia, że stawił się do pracy w stanie po użyciu alkoholu albo spożywał alkohol w czasie pracy.
Kinga Grodzicka-Lisek
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone