Najczęstsze rodzaje ryzyka występujące w europejskich miejscach pracy

Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy przedstawi główne ustalenia II edycji Europejskiego badania przedsiębiorstw na temat nowych i pojawiających się zagrożeń (ESENER-2). Wyniki tego badania dają szczegółowy wgląd w to, w jaki sposób w europejskich miejscach pracy zarządza się zagrożeniami dla bezpieczeństwa i higieny pracy. Poznaj najczęstsze identyfikowane czynniki ryzyka w UE.
W ramach badania ESENER-2 zebrano odpowiedzi z prawie 50 tys. miejsc pracy w 36 państwach, w tym wszystkich 28 państwach członkowskich. Dzięki temu wyłonił się szczegółowy obraz, w jaki sposób w europejskich miejscach pracy zarządza się zagrożeniami dla bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP). Wyniki są łatwo dostępne za pomocą internetowego pulpitu nawigacyjnego i jest to ważne nowe źródło informacji dla decydentów, naukowców i praktyków.
Celem badania ESENER-2 jest ustalenie, w jaki sposób kwestiami bezpieczeństwa i higieny pracy – a w szczególności nowymi zagrożeniami, takimi jak zagrożenia psychospołeczne – rzeczywiście zarządza się w praktyce w organizacjach o różnej wielkości, w tym w mikroprzedsiębiorstwach zatrudniających od 5 do 10 pracowników. Pytania zadawano osobom najbardziej kompetentnym w kwestii BHP w danej organizacji. Respondenci określili główne czynniki ryzyka w swojej organizacji i opisali, w jaki sposób zarządzają nimi. Co ważne, poinformowali także o powodach, dla których zarządzają ryzykiem, oraz o najważniejszych trudnościach, które w ogóle uniemożliwiają im ocenę ryzyka w miejscu pracy.
Najczęściej zgłaszany czynnik ryzyka
Najczęściej zgłaszanym czynnikiem ryzyka jest konieczność kontaktów z trudnymi klientami, pacjentami, uczniami itp. (58% zakładów w UE-28), co częściowo odzwierciedla ciągły wzrost w sektorze usług. Czynniki prowadzące do chorób układu mięśniowo-szkieletowego, takie jak męczące lub bolesne pozycje i powtarzające się ruchy rąk lub ramion, zgłaszane są bardzo często we wszystkich sektorach działalności.
Przeprowadzanie oceny ryzyka przez unijnych pracodawców
Wyniki wskazują na to, że 76% zakładów w UE-28 przeprowadza regularne oceny ryzyka, z czego 90% uważa je za użyteczny sposób zarządzania kwestiami bezpieczeństwa i zdrowia. Na poziomie krajowym istnieją znaczne różnice pod względem odsetka przedsiębiorstw, w których oceny ryzyka przeprowadza personel wewnętrzny, i odsetka przedsiębiorstw, które korzystają w tym celu z usługodawców zewnętrznych. Odsetek zakładów, w których oceny ryzyka przeprowadza personel wewnętrzny, wynosi od 76% w Danii do 7% w Słowenii. Choć wielkość zakładu ma w tym kontekście duży wpływ, w niektórych państwach nawet w większości najmniejszych zakładów na ogół to personel wewnętrzny przeprowadza oceny ryzyka.
Dyrektor EU-OSHA, Christa Sedlatschek, zauważyła, że „Wśród tych zakładów, które nie przeprowadzają regularnych ocen ryzyka, jako główne powody podaje się, że ryzyko i zagrożenia są już znane (83%) oraz że nie ma większych problemów (80%). Zagrożenia psychospołeczne są postrzegane jako stanowiące większe wyzwanie niż inne. Prawie jedna piąta zakładów zgłaszających konieczność kontaktów z trudnymi klientami lub presję czasową wskazuje jednocześnie, że brakuje im informacji lub odpowiednich narzędzi umożliwiających skuteczne przeciwdziałanie tym zagrożeniom”.
Inne kluczowe ustalenie dotyczy tego, że wysoki poziom partycypacji pracowników (formalnej i nieformalnej) jest przydatnym wskaźnikiem dobrej jakości pracy, w tym jakości zarządzania BHP w ogóle, a w szczególności zarządzania ryzykiem psychospołecznym.
Według badań kwestie BHP były omawiane przez kadrę kierowniczą najwyższego szczebla w 61% zakładów pracy w UE-28, a procent ten wzrastał wraz z wielkością przedsiębiorstwa. W rankingu według państw najwyższe wartości odnotowano w Czechach (81%), Wielkiej Brytanii (79%) i Rumunii (75%), a najniższe w Islandii (35%) i Słowenii (35%), Estonii (32%) i Czarnogórze (25%).
W prawie trzech czwartych badanych zakładów pracy w UE-28 (73%) deklarowano organizowanie dla swoich kierowników zespołów i kierowników liniowych szkoleń w zakresie zarządzania BHP w podlegających im zespołach. Procent ten wzrastał wraz z wielkością przedsiębiorstwa i był największy w sektorach:
- budownictwa,
- gospodarowania odpadami,
- dostaw wody i
- zaopatrywania w energię elektryczną (82%) oraz
- rolnictwa,
- leśnictwa i
- rybactwa (81%).
W rankingu według państw szkolenia są przeprowadzane częściej w Czechach (94%), Włoszech (90%), Słowenii i Słowacji (84%), a rzadziej we Francji (46%), w Luksemburgu (43%) i w Islandii (38%).
Najczęstsze powody przeprowadzania ORZ w UE
Obecne ramy prawne dotyczące BHP pochodzą z 1989 r., kiedy to przyjęto europejską dyrektywę ramową w sprawie bezpieczeństwa i zdrowia w miejscu pracy (dyrektywa 89/391/EWG). Podobnie jak w poprzednim badaniu ESENER, spełnienie obowiązków prawnych było najczęściej przywoływanym powodem zarządzania BHP (85% zakładów w UE-28), a wysoki odsetek respondentów wspomniał również spełnienie oczekiwań pracowników i ich przedstawicieli (79%) oraz unikanie kar nakładanych przez inspekcję pracy (78%).
Badanie ESENER-2 daje także wgląd w to, czy przedsiębiorstwa postrzegają zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy jako ciężar. W przypadku pytania o to, czy złożoność obowiązków prawnych związanych z BHP uważana jest za przeszkodę dla zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, wyniki wynosiły od 67% we Włoszech do 14% na Litwie. Ponieważ wszystkie państwa członkowskie UE podlegają temu samemu prawodawstwu na poziomie UE, dane te uwydatniają różne sytuacje na szczeblu krajowym i wskazują na znaczenie ustawodawstwa krajowego, struktur wsparcia i innych zasobów.
Słowa kluczowe:
ocena ryzyka zawodowegoryzyko w miejscu pracyzagrożenia na stanowisku pracyzarządzanie bhpPowiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.