Poznaj źródła zagrożeń najczęściej występujące w gospodarstwach rolnych

Według danych KRUS najwięcej wypadków w rolnictwie spowodowanych jest upadkiem oraz pochwyceniem i uderzeniem przez ruchome części maszyn i urządzeń. Aby móc chronić pracowników i inne osoby pracujące w gospodarstwie rolnym przed wypadkami przy pracy musimy wiedzieć gdzie czyha niebezpieczeństwo. Pracownicy zaś muszą zdawać sobie sprawę z zagrożeń, na które mogą być narażeni w pracy. Oto wskazówki, które pomogą Wam zidentyfikować źródła zagrożeń w gospodarstwach rodnych.
Ten tekst pozwoli Ci:
- Znaleźć najczęstsze źródła zagrożeń dla pracowników w gospodarstwie rolnym.
- Zapobiec wypadkom przy pracy w gospodarstwach rolnych.
- Zadbać o zdrowie pracowników i zidentyfikować źródła potencjalnych chorób zawodowych.
Rolnictwo jest niebezpieczną branżą. Osoby pracujące w gospodarstwie rolnym mają kontakt z niebezpiecznymi maszynami, pojazdami, chemikaliami, zwierzętami domowymi, wykonują prace na wysokości, w przestrzeni zamkniętej. Osoby te narażone są na działanie skrajnych warunków pogodowych, jak również hałas i zapylenie w miejscu pracy. Ryzyko i zagrożenia obejmują nie tylko osoby zatrudnione w gospodarstwie rolnym ale również członków rodziny pracujących w gospodarstwie oraz dzieci przebywających w gospodarstwie lub odwiedzających gospodarstwo.
Najczęstsze źródła zagrożeń
Aby zapewnić bezpieczeństwo pracy w gospodarstwie rodnym musimy wiedzieć gdzie szukać zagrożeń. Najważniejszymi obszarami w zakresie BHP w rolnictwie, w których występują zagrożenia dla zdrowia i życia pracowników i innych osób wykonujących prace rolnicze są:
- Pojazdy rolnicze. Najczęstsze przyczyny poważnych i śmiertelnych urazów w rolnictwie obejmują pojazdy rolnicze. Dotyczą one pojazdów w trakcie ruchu oraz przewracania się pojazdów. W takcie oceny zagrożeń należy uwzględnić bezpieczeństwo:
a) podczas postoju pojazdu,
b) podczas pojazdy,
c) samego kierowcy i ewentualnych pasażerów,
d) otoczenia.
- Maszyny, bezpieczne użytkowanie. Wszystkie maszyny i urządzenia muszą być odpowiednie do wykonywanego zadania, odpowiednio konserwowane, z zabezpieczonymi ruchomymi elementami. Wszyscy użytkownicy powinni przejść odpowiednie szkolenie oraz posiadać informacje o sprzęcie. Wiele poważnych wypadków w gospodarstwach związanych z maszynami występuje podczas konserwacji.
Czynności związane z konserwacją maszyny, urządzania powinien wykonywać wykwalifikowany personel.
- Praca na wysokość. Należy wiedzieć, jak zapobiegać upadkom podczas pracy na dachach, drabinach, pojazdach, stosach balotów oraz jakiego sprzętu nie powinno się używać w celu wejścia na wyższy poziom (wózki widłowe lub palety).
- Zwierzęta. Należy zapoznać się z zasadami dotyczącymi bezpiecznego obchodzenia się z bydłem i innymi zwierzętami gospodarskimi.
- Elektryczność. Każdego roku ludzie giną lub zostają ciężko ranieni prądem w gospodarstwach rolnych. Wielu z nich na skutek źle utrzymywanych instalacji elektrycznych, kabli, sprzętu lub niewłaściwie wykonywanych prac konserwacyjnych ponosi liczne obrażenia. Dlatego ważne jest właściwe zabezpieczenie, urządzeń n elektrycznych oraz przewodów.
- Praca w przestrzeni zamkniętej. Należy opracować procedury odnośnie prac w silosach i innych ograniczonych przestrzeniach.
- Roboty budowlane. W wielu gospodarstwach rolnych prowadzone są prace budowlane, w tym demontaż i budowa budynków (które mogą zawierać azbest), prowadzone są wykopy i inne drobne prace w tym kierunku. Dlatego konieczne jest przestrzeganie przepisów prawa budowlanego oraz zasad bezpiecznego wykonywania robót budowlanych.
- Substancje chemiczne. W przypadku pracy z substancjami chemicznymi należy dokładnie zapoznać się z Kartami Charakterystyki Substancji Chemicznej oraz stosować się do zamieszczonych tam informacji, m.in. odnośnie: zagrożeń, środków ochrony indywidualnej, magazynowania, pierwszej pomocy.
Zdrowie w rolnictwie
Zwróćmy również uwagę na kwestie problemów zdrowotnych spowodowanych niewłaściwymi warunkami w pracy w gospodarstwie rolnym. Niestety najczęściej problemy ze zdrowiem pojawiają się dopiero w późniejszym okresie życia rolników. W większości przypadków rozwijają się niezauważalnie i prowadzą do nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet do przedwczesnej śmierci. Należy być więc świadomym zagrożeń zdrowotnych związanych z pracą, a także objawów rozwijającej się choroby.
Wszelkie zauważone przez pracowników gospodarstw rolnych oznaki choroby powinny zostać zgłoszone pracodawcy i skonsultowane z lekarzem. Nie należ obawiać się wizyt u lekarza. Wczesna diagnoza i leczenie mogą uniemożliwić pogorszenie stanu zdrowia, a nawet uratować życie.
Oto kilka wskazówek dotyczących szeregu ważnych czynników, które mogą prowadzić do komplikacji ze zdrowiem:
- Ręczne prace transportowe. Jeśli nie można uniknąć ręcznych prac transportowych, należy dokładnie ocenić ryzyko i dostarczyć informacje o dopuszczalnych normach przenoszonych ciężarów oraz bezpiecznych technikach przenoszenia ładunku.
- Choroby układu oddechowego. Należy zastosować środki zapobiegawcze, które pozwolą na zmniejszenie narażenie pracowników na substancje, które powodują trudności w oddychaniu, astmę lub inne choroby układu oddechowego.
- Choroby odzwierzęce. Wszystkie zwierzęta gospodarskie naturalnie posiadają wiele chorób, z których niektóre mogą przenosić się na ludzi. Choroba te są znane jako choroby odzwierzęce.
- Substancje chemiczne. Rolnicy stosują wiele substancji chemicznych i niebezpiecznych w związku z czym należy opracować odpowiednie kroki w celu wyeliminowania i kontrolowania narażenia na substancje stwarzające zagrożenie dla zdrowia i życia ludzkiego.
- Pestycydy. W przypadku stosowania w gospodarstwie rolnym pestycydów należy opracować procedury odnośnie bezpiecznego ich używania, przechowywania i transportowania.
- Leki weterynaryjne. Leki weterynaryjne mogą zawierać niebezpieczne substancje.
- Hałas. Należy wyeliminować zagrożenie, zmniejszyć natężenie hałasu, a w miejscach gdzie hałas nie może zostać zredukowany należy stosować środki ochrony indywidualnej.
Norbert Szymkiewicz
Inspektor ds. BHP i ochrony środowiska

Absolwent Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Biologii, specjalizacja Ochrona środowiska. Ukończone Studia Podyplomowe BHP oraz kurs Inspektorów PPOŻ. Pełnienie zadań służby BHP w firmach branży młynarskiej, przemyśle energetyki wiatrowej, deweloperstwie powierzchni magazynowych oraz bankowości. Realizuje również zadania z zakresu Ochrony środowiska – stała obsługa klienta, przygotowywanie Instrukcji magazynowania substancji chemicznych, Instrukcji składowania odpadów. Specjalność: prace na wysokości, bezpieczeństwo pracy z substancjami chemicznymi, gospodarka odpadami, ochrona wód.
Powiązane treści
Poradnia 48 Portalu BHP
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.

Popularne
Badania kontrolne w trakcie zwolnienia lekarskiego »
Zmiany w medycynie pracy od 2025 r.: Dodatkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników. »
Ile minut trwa przerwa w pracy pracownicy w ciąży pracującej przy komputerze? »
Wskazówki, jak przechowywać butle z gazami? »
Rodzaje pracy: praca fizyczna a praca umysłowa »

Bądź codziennie na bieżąco ze zmianami w branży BHP, dzięki aplikacji stworzonej przez najlepszych Ekspertów.