Sklep
Pracodawca zapewnia wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia z dystrybutorów, które filtrują wodę z kranu. W dystrybutorze mamy wodę ciepłą i zimną. Czy taka woda spełnia wymogi napojów, które należy dostarczać pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni przy temperaturze poniżej 10oC lub powyżej 25oC? Czy woda filtrowana z kranu jest napojem?
mgr Karolina Walasgłówny specjalista ds. BHP
Zarządzanie zdrowiem i bezpieczeństwem pracowników w miejscu pracy jest jednym z fundamentalnych obowiązków pracodawców, zgodnie z art. 207 § 2 Kodeksu Pracy. Odrębne rozporządzenie reguluje obowiązki firm wobec pracowników w momencie występowania wysokich temperatur. Natomiast w kontekście zmieniających się warunków klimatycznych oraz rosnących temperatur letnich, istnieje paląca potrzeba dostosowania tych regulacji do aktualnych realiów.
Zapewnienie pracownikom wody zdatnej do picia jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Natomiast w określonych przypadkach pracodawca musi zapewnić pracownikom napoje – odpowiednio zimne lub gorące. Jednocześnie są pracodawcy, którzy wyposażają stanowiska pracy w klimatyzację. Wówczas może powstać pytanie, czy zapewnienie pracownikom klimatyzacji zwalnia pracodawcę z obowiązku dostarczenia pracownikom wody zdatnej do picia? A co w takim przypadku z zapewnianiem napojów chłodzących pracownikom?
Halina Góralska
Czy w firmie zatrudniającej pracowników na stanowisku kierowcy samochodów ciężarowych oraz osób na stanowiskach ładowaczy, wyjeżdżających w teren, można zamiast wód butelkowych wyposażyć w/w pracowników w odpowiednie bidony z dostępem (na bazie) do dystrybutora wody pitnej? Chciałbym również zaznaczyć, iż każda osoba przed wyjazdem w teren będzie mogła napełnić bidon wodą (z dystrybutora), a w razie potrzeby zjechać ponowie na bazę celem jej uzupełnienia.
mgr Karolina WalasGłówny specjalista ds. BHP
Jakie wymagania musi spełniać woda dostarczana pracownikom w ramach napojów profilaktycznych? Czy są jakieś konkretnie określone parametry (mineralizacja, witaminy itp.)?
Halina Góralska Gł. Specjalista ds. bhp wykładowca przedmiotów zawodowych z zakresu bhp
Ciepłe napoje wydawane są na podstawie: "Związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet ". Rodzi się jednak pytanie dodatkowo oczywiście należny uwzględnić temperaturę poniżej 10oC? Napojem profilaktycznym może być ciepła woda z dystrybutora?
Główny specjalista ds. BHPmgr Karolina Walas
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi terenowemu, zatrudnionemu na stanowisku przedstawiciela handlowego, zimne napoje? Co w sytuacji kiedy pracownik dostał do dyspozycji samochód wyposażony w klimatyzację, a jego czas ekspozycji na oddziaływanie wysokiej temperatury jest niewielki?
Sebastian Kryczka
Prawnik, ekspert prawa pracy oraz kontroli jego przestrzegania
Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy. Natomiast pracownikom pracującym w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC, trzeba dodatkowo zapewnić napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy. A może by tak zimne piwo bezalkoholowe?
Jakie są minimalne wymagania realizacji obowiązku dostarczania pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów?
Jan M. Pióro specjalista z zakresu prawa pracy biegły sądowy w dziedzinie bhp przy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Jak wynika z najnowszych danych PIP coraz więcej pracowników skarży się na warunki pracy latem. Upały dają się we znaki wielu pracownikom, niezależenie od zawodu i branży. Natomiast inspektorzy PIP muszą na każdą taką skargę zareagować. W niektórych przypadkach może wiązać się to z kontrolą i nakazem, a nawet karą dla pracodawcy. Pamiętaj zatem o obowiązku zapewnienia pracownikom napojów.
Kinga Grodzicka-Lisek
prawnik specjalizujący się w prawie pracy w tym w zagadnieniach związanych z bhp
Z uwagi na falę upałów Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek apeluje do pracodawców o skracanie czasu pracy pracownikom. Ponadto przypomina pracodawcom o obowiązku zapewniania wody i zimnych napojów. Natomiast my przypominamy i podpowiadamy jeszcze inne rozwiązania, które pozwolą zadbać o pracowników w gorące dni.
Czy osobom wykonującym pracę na innej podstawie niż stosunek pracy w zakładzie, np. osoby na umowie kontraktowej, należy się woda do picia w sytuacji gdy pracują w warunkach szczególnie uciążliwych (w miejscu pracy temperatura przekracza 28oC)?
Halina Góralska Gł. Specjalista ds. bhp wykładowca przedmiotów zawodowych z zakresu bhp.
Czy i na jakich zasadach należy się dla pracowników biurowych kawa, herbata i cukier? Nadmieniam, że w okresie od IV do IX jest wydawana woda w ilości 0,5l dla pracownika biura i 1l dla pracowników terenowych na dzień. W budynku administracji znajdują się również czajniki bezprzewodowe oraz express do kawy.
Mariusz ForemniakGł. Specjalista ds. BHP, prawnik, wykładowca przedmiotów zawodowych z zakresu bhp.
Czy tylko temperatura jest wyznacznikiem na stanowisku pracy przydziału wody, czy uciążliwość i charakter pracy może stanowić podstawę do zaopatrzenia pracowników w napoje?
Jan Piórospecjalista w zakresie prawa pracy,biegły sądowy w dziedzinie bhpprzy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Czy pracownik szkoły zawodowej pobierający praktyczna naukę zawodu w naszym przedsiębiorstwie (trzy dni w tygodniu - umowa o naukę zawodu, ukończone 18 lat) musi otrzymywać posiłki profilaktyczne? Takie posiłki są w naszym przedsiębiorstwie i otrzymują je pracownicy zatrudnieni na takim stanowisku jak praktykant.
Jan Pióro,specjalista w zakresie prawa pracy, biegły sądowy w dziedzinie bhpprzy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone