Sklep
Czy do karty oceny ryzyka zawodowego powinny być dodane pomiary czynników szkodliwych, czy też wystarczy dodać kolejną kartę i zapoznać z nią pracowników, bądź czy należy wykonać nową ocenę ryzyka zawodowego?
dr inż. Adam Słomka ekspert z zakresu oceny ryzyka zawodowego były pracownik dydaktyczny Ośrodka Szkolenia Państwowej Inspekcji Pracy we Wrocławiu
Obsługuje firmę budowlaną i musze zrobić ocenę ryzyka zawodowego. Czy ocenę ryzyka zawodowego robi się na stanowisko, czy na konkretną budowę? Chodzi mi w przypadku firm budowlanych.
Wdrażamy System Zarządzania według normy ISO 18001. Jak najlepiej ocenić ryzyko znaczące związane z normą? Jaką metodę zastosować? Ocena ryzyka zawodowego w firmie opracowana jest metodą Risc Score.
Przy dokonywaniu oceny ryzyka zawodowego dla fryzjera poprosiłam dostawców środków używanych w salonie, aby dostarczyli mi karty charakterystyki. W odpowiedzi dostałam pismo informujące mnie, iż dostęp do tych kart ma sanepid (na stronie internetowej), a producent nie ma obowiązku dostarczania w/w karty charakterystyki salonom fryzjerskim. Czy jest to zgodne z prawdą?
Jan Piórospecjalista w zakresie prawa pracy, biegły sądowy w dziedzinie bhp przy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Kto może sporządzić ocenę ryzyka zawodowego związanego z możliwością wystąpienia w miejscach pracy atmosfery wybuchowej (jakimi uprawnieniami musi dysponować)?
Zakład pracy kupił od syndyka upadłą firmę. Pracownicy zostali zatrudnieni do "nowej firmy" na te same stanowiska i wykonują tę samą pracę, na tych samych maszynach, w tym samym miejscu, w takich samych warunkach. Jest opracowana ocena ryzyka zawodowego dla wszystkich stanowisk lecz pod szyldem poprzedniej firmy. Jak postąpić żeby uznać te opracowania za aktualne w obecnej firmie?
Jak zabezpieczyć sprzątaczkę myjącą okna powyżej 1m, 1,5m , 3m wysokości?
Jan M. Pióro specjalista z zakresu prawa pracy,biegły sądowy w dziedzinie bhp przy Sądzie Okręgowym w Warszawie
Czy tytuł fizjoterapeuty wystarczy do obsługi urządzeń laserowych w celach leczniczych?
Podczas odbywającego się właśnie 19. Światowego Kongresu Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy w Stambule (11-15 września 2011), dokonano oficjalnej inauguracji interaktywnego narzędzia on-line do oceny ryzyka zawodowego (OiRA). Narzędzie zostało opracowane przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy (EU-OSHA). Bezpłatna aplikacja pomoże 20 milionom małych i średnich przedsiębiorstw europejskich poprawić bezpieczeństwo i zdrowie pracowników poprzez efektywną ocenę ryzyka.
Jak tworzyć plan działań profilaktycznych przy ocenie ryzyka zawodowego?
Przemysław Ł. Siemiątkowski prawnik specjalizujący się w zakresie prawa pracy oraz bezpieczeństwie i higienie pracy
Czy muszę wykonywać ocenę ryzyka zawodowego dla uczniów w technikum?
Małgorzata Mądra-Janedaspecjalista ds. Karty Nauczyciela i przepisówwykonawczych do niej, wykładowca w zakresiewymagań bhp wynikających z dyrektywUnii Europejskiej
Czy pracownik, który prowadzi sprawy bhp w zakładzie pracy, posiadający uprawnienia technika bhp sam może sporządzić ocenę ryzyka zawodowego na poszczególnych stanowiskach? Czy taka ocena będzie akceptowana przez służby kontrolujące?
dr inż. Adam Słomkaekspert z zakresu oceny ryzyka zawodowegobyły pracownik dydaktyczny Ośrodka Szkolenia Państwowej Inspekcji Pracy we Wrocławiu
Czy ujmując w ocenie ryzyka zawodowego zagrożenia biologiczne z grupy 2 zagrożeń powinno się wykonać tzw. plan ochrony?
dr inż. Słomka Adamekspert z zakresu oceny ryzyka zawodowegobyły pracownik dydaktyczny Ośrodka Szkolenia Państwowej Inspekcji Pracy we Wrocławiu
Czy w firmie sprzedającej farby i rozpuszczalniki gdzie występuje m.in. stanowisko sprzedawcy (kontakt z klientem), sprzątaczki (środki chemiczne + kontakt z innymi pracownikami i klientami) można pominąć w ocenie ryzyka zagrożenia czynnikiem biologicznym?
Co należy brać pod uwagę przy ocenie ryzyka zawodowego związanego z narażeniem pracownika na hałas lub drgania mechaniczne?
Lesław Zieliński były główny inżynier zarządzania bezpieczeństwem pracy, rejestrowany audytor pomocniczy SZBP wg ISRS
Obserwuj nas
2023 © Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Copyright © 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone